Vänstern kan inte hantera att samhällsklimatet blivit mindre vänster, avsnitt 1084

Malin Ullgren använder ett intressant begrepp i en krönika i dag (DN Kultur): ideologisk brusnivå. Det vill säga ”den frekvens där majoriteten inte anser att en politisk åsikt har uttryckts, utan bara sunt förnuft”. I dag ligger den ideologiska brusnivån nära Moderaterna, hävdar hon.

Så långt tror jag att hon har rätt. Det politiska spektrat är ganska sammanpressat och vi kan säga att den ideologiska brusnivån ligger nära Moderaterna. Vi kan också säga att den ligger nära Folkpartiet, eller för all del en stor del av socialdemokratin.

Men sedan hävdar Ullgren att åsiktsklimatet blivit ”skrämmande trångt”. Eftersom hanteringen av Laura Hartmans SNS-rapport tolkas som att man inte längre får ifrågasätta privatiseringar av välfärden.

Hur var det förr? Jo, då blev istället privata daghem kallade för ”Kentucky fried children”. Av landets statsminister. Där låg 1980-talets ideologiska brusnivå. Är det verkligen så att åsiktsklimatet blivit ”skrämmande trångt”. Eller är det bara så att den ideologiska brusnivån inte längre definieras av Malin Ullgrens vänster?

Annonser

4 reaktioner på ”Vänstern kan inte hantera att samhällsklimatet blivit mindre vänster, avsnitt 1084

 1. Pierre skriver:

  Som jag förstår det menar du alltså att kritiken mot SNS går att jämställa med Palmes kritik av privata daghem? Båda är lika orättfärdiga? Då håller jag med dig!

 2. Sol skriver:

  ”Eller är det bara så att den ideologiska brusnivån inte längre definieras av Malin Ullgrens vänster?”

  Precis så. Och eftersom det inte har hänt under någon nu vuxens hela liv så känns det förstås både skrämmande och obekant. Som en statskupp. Typ…

 3. Dr Terminaughty skriver:

  Kontenat borde vara: vi tror att vi hela tiden utvecklas, men egentligen är vi lika begränsade som någonsin förr. Valfriheten har möjligtvis ökat, men möjligheterna har fortfarande stora begränsningar, det är bara andra regler idag. De flesta är fortfarande låsta i och inom sin samhällsklass och samförståndet mellan samhällsskikten och de olika sociala miljöerna har definitivt inte blivit bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s