En bild säger mer än tio DN-uppslag

Här råder djungelns lag ”Julia Svensson ser ett Stockholm där människorna har slutat respektera det offentliga.”

Detta apropå de döende pilträden vid Norr Mälarstrand.

Djungelns lag. Jag bodde tidigare ett stenkast från Norr Mälarstrand och ni förstår ju varför man inte kunde bo kvar där.

Svensson redogör förtjänstfullt för de olika stegen mot kaos, där civilisationen har rämnat och djungelns lag brett ut sig. Så här går det till

Storstadsborna blir ”pacificerade av cappuccino” -> borgarna säljer ut allmännyttan -> ”en hagalen individualism” sprider sig -> vi börjar bryta upp gatsten och förgifta träd -> och snart också varandra..?

(Låt mig gissa att uppföljaren på detta rafflande civilisationsdrama är ”Pilträdens revansch”. Människan sår fröet till sin egen undergång. Träden (som egentligen hela tiden har varit klokare än oss) och växterna tar över. Djungeln breder ut sig på riktigt. I slutscenen hittar de människor som rest från vår tid till framtiden ett betongskelett som sticker upp bland den frodiga växtligheten. Krönt av en söndervittrande skylt. De gröna och röda färgerna på lysrören är sedan länge blekta men det går ändå att läsa bokstäverna NK. Symbolen för den hagalna individualismen.)

Och för er som tycker att Svenssons analys var en aning förutsägbar rekommenderar jag något helt annat. Om ni inte redan har sett hans foton är det här en av världens bästa bröllopsfotografer. Kolla in några bilder i hans portfolio. Jag vet inte om det där med bröllopen är så viktigt egentligen, det hade nog kunnat vara vad som helst. Möjligen att bröllop lockar fram fler känslor hos oss än en vanlig dag på kontoret. Men väldigt oförutsägbara bilder för att vara bröllopsfoton. Faktiskt helt otroliga foton skulle jag vilja säga. I princip varenda en av dem säger mer om människan än tio uppslag i DN kultur.

Annonser

3 reaktioner på ”En bild säger mer än tio DN-uppslag

 1. Stefan skriver:

  Otroligt bra fotograf. (Även om jag har svårt för pålagd oskärpa i photoshop som inte fyller någon funktion, vilket han tyvärr gödslar med.)

 2. mariaeriksson skriver:

  Eller hur? Jag har kollat igenom massor av bilder, så levande. Går inte ens att jämföra med hur många bröllopsfoton brukar vara. Ganska spännande liv också f.ö. Tyvärr kan jag väldigt lite om foto själv, även om jag älskar porträttfoton, men har sett intervjuer där han hävdar att han gör ganska lite redigering, mest färgjusteringar och sånt men det där med oskärpan låter ju lite onödigt.

 3. sven skriver:

  Appropå träd och bilder.Titta på bilder från 1700 och 1800-talet och fotografier från början av 1900-talet där man ser landskap i syd och mellan-Sverige.I 99 fall av 100 är det mera träd NU än det var då.
  Tro inte på miljömupparna som säger att skogen minskar i Sverige det är en stor lögn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s