Och frihet?

Jag välkomnar allt som innebär att den rätt inavlade debatten i Stockholm får lite konkurrens från andra delar av landet. Ett grattis således till det nyfödda Polarissällskapet i Malmö med ett gäng nyinflyttade liberaler i spetsen.

Målsättningen är att sprida upplysning och skönhet. Det låter fint. Men lite… prydligt, eller? Jag gillar frihet och undrar hur det egentligen går ihop med just upplysning och skönhet. Sällskapet lanserades med en fest där bland annat Mattias Svensson presenterade sin bok om förmynderi. Intressant och viktigt ämne. Men ta rökning till exempel – i ett fritt samhälle är det självklart att människor ska få röka om de vill. Men är det upplyst? Vackert? Troligen inte.

Om jag associerar fritt så är frihet ett ord jag förknippar med mångfald, myller, med sånt som frodas och växer, tankar och idéer som spirar åt olika håll, storslagenhet och enkelhet, perfektion och smuts, klokhet och galenskap, liv och död. Som tvättmedelsreklamen – skitiga barn är glada barn. Livet självt.

Begreppsparet upplysning och skönhet får mig att tänka på något monolitiskt, renlärigt, social ingenjörskonst, Ayn Rand och Alva Myrdal, välklippta gräsmattor och prydliga rabatter.

Lite som skillnaden mellan Engelska parken och den franska barockträdgården i Botaniska trädgården i Uppsala, om ni varit där. Jag älskar parken på sommaren när gräset och blommorna vuxit sig så höga att de nästan nuddar de nedhängande grenarna från lövträden.

Jag vill inte klistra på Polarissällskapet några åsikter och har stor respekt för alla dess grundare. Se det mer som att jag tog tillfället i akt att resonera lite kring detta med frihet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s