Vem definierar mig – jag eller staten?

I DN pågår en serie om ”Det tredje könet”. Personer som vill bli kallade ‘hen’ och som inte ser sig som kvinnor eller män. Men vill de verkligen ha ett tredje kön? Som i kvinna, man, kön-3? Handlar det inte om att de inte vill ses som varken kvinnor eller män, men för den delen inte nödvändigtvis som något annat kön heller? Om att inte definieras in i ett kön alls?

Jag kan sympatisera med den inställningen, men idén om att i lagstiftningen införa ett extra kön verkar märklig, i synnerhet om det är just att slippa definieras in i ett kön som är målet. I så fall borde väl lagstiftningen göras könsneutral. Finns det överhuvudtaget några lagar där en persons kön bör vara relevant?

Sedan är det intresant att se hur olika frågor drivs av olika typer av personer. Liberaler till höger verkar ofta fnysa åt sånt här, ”ett tredje kön, gud så tramsigt”. Konstigt egentligen eftersom många liberaler å andra sidan är engagerade i integritetsfrågor, ”staten ska inte läsa min mejl”; men om man nu är individualist vad är då ett påtvingat kön om inte en allvarlig integritetskränkning? Vem ska ha rätt att definiera vem jag är – jag själv eller staten?

Annonser

8 reaktioner på ”Vem definierar mig – jag eller staten?

 1. HC skriver:

  Om du har könsorgan som en man är du man. Om du har könsorgan so kvinna är du kvinna. Sorry. Men svårare än så är det inte.

 2. Nu är det en ganska halsbrytande jämförelse att likna statens snokande i vår korrespondens med de biologiska förutsättningar vi givits av naturen. Ska staten hållas ansvarig för att vi föds korta eller långa, smala eller tjocka, blonda eller mörka?

  Det är, som tur är, ytterst få lagar där könet spelar någon roll redan idag. Jag håller med om att det finns poänger med att göra lagen könsneutral, men att påstå att det skulle vara staten som idag definierar vilket kön vi har anser jag vara magstarkt.

 3. mariaeriksson skriver:

  fine, säg könsidentitet då. det jag debatterar här är inte huruvida det finns kön eller inte, utan om staten ska ha synpunkter på vilket kön – om något – jag uppfattar mig höra till eller identifierar mig med. och jag förstår helt enkelt inte poängen med att lagstiftaren ska ha synpunkter på det

 4. Lars: Eller inte givits av naturen. Att staten vid ett könsbyte ställer krav på sterilisering är en del av statens betraktande av oss som kön och vad som i de sammanhangen är ok och inte.

  Jag har svårt att se att någon annan del av det offentliga än möjligen sjukvården skulle ha en legitim rätt att betrakta mig som just kvinna. Alla övriga hänseenden som jag kan komma på vill jag bli betraktad helst som jag och i andra hand som människa.

 5. Esteban skriver:

  @Maria Eriksson
  Men staten har inga som helst synpunkter på vilken könsidentitet du har. Folkbokföringen är ett penis- och vaginaregister, varken mer eller mindre.

 6. mariaeriksson skriver:

  ja, du hör ju själv hur vettigt det låter. och i så fall måste ju staten kunna hantera att det finns de som föds med både penis och vagina, vilket jag tycker den bäst gör genom att sluta hålla förteckning över folks könsdelar

 7. Esteban skriver:

  Staten hanterar redan hermafroditer. Om du inte är helt okunnig så vet du redan att det finns anledningar till att staten för statistik över sina medborgare, så varför kommer du med ett sådant nonsensargument? Jag menar, vad är nästa steg? Sluta bokföra adresser för att människor känner sig kränkta av att bli geografiskt definierade?

 8. Problemet är i mycket att man slarvigt blandar två skilda begrepp (kön och ”genus”): Så länge vi bara talar om biologiska män och kvinnor (vilket med få undantag är oproblematiskt) finns det inget behov av att definiera ett tredje (fjärde, femte, …) kön, då var och en kan ha sin egen privata åsikt om vad [valfritt pronomen i tredje person singularis] är. Denna tvådelning är helt enkelt inte en definition av vad någon är, utan bara en festställning av en viss biologisk egenskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s