Juholt motionerar

Han har mustasch och handlar på Domus varje lördag. Men vad står han för egentligen, Håkan Juholt? Inte ens partikamraterna tycks veta. Många väntar på installationstalet men sedan 1994 har han hunnit med att underteckna ett par hundra motioner. De borde bidra med några ledtrådar. Så från och med idag blir det en liten bloggserie om Håkan Juholts motioner.

Likhet inför tårtning

2001 motionerade Juholt apropå den uppmärksammade tårtningen av kungen om att avskaffa högmålsbrottet i lagen. ”Den s.k. Tårtningen är ett kränkande angrepp på enskilda människor, något som aldrig kan få anses vara ett acceptabelt inslag i vårt demokratiska samtal. Tårtningen är ett ofredande och måste ses som en brottslig handling”, konstaterar Juholt. Men påpekar att Bosse Ringholm och Leif Pagrotsky också utsatts för tårtning. ”Det är naturligtvis inte rimligt i Sverige år 2001 att till exempel tårtkastning bedöms olika beroende på om den drabbade är av kunglig börd eller ej.”

Det här var verkligen årets fråga 2001. Inte mindre än fyra motioner lämnades in med ett snarlikt budskap. Tre vänsterpartister, Tasso Stafilidis m fl, skrev en av dem, partikollegorna Hillevi Larsson (senare ordförande i republikanska föreningen) och Marie Granlund en annan och dito Birgitta Ahlkvist och Lars U Granberg en tredje. Alla refererade till den 16-årige tårtaren.

Vänster eller höger: vänster. Inte minst att döma av vilka som motionerat i samma fråga.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s