Erkänn att ni skattefuskar

För några veckor sedan var jag i Grekland – finanskris, korruption, svart sektor. Som svensk känner man sig ordentlig och duktig, sånt gör ju inte vi. Härom dagen kom jag hem från Frankrike, samma sak där – föreställningen om Sverige som ett land där alla betalar de höga skatterna är utbredd.

Och så kommer elektrikern hem för att laga några kontakter. ”Jaha, vad vill du ha för det här.” ”Tja, ett par hundra till kaffekassan?”

Det är förstås inget nytt. Men eftersom jag sällan anlitar hantverkare blev jag ändå lite förvånad. Och började fundera på vilken rätt vi har att känna oss så överlägsna grekerna. Visserligen är den svarta sektorn säkert mindre här – Daniel Waldenström uppskattar att den är 5 procent – men det är en grad- inte en artskillnad. Och 5 procent av BNP är ändå väldigt mycket pengar.

Som egenföretagare stöter jag också på allehanda kreativa förslag på hur man ska ta olika privata utgifter på firman för att betala mindre skatt. Och visst, vi betalar mycket skatt; jag är det förste att instämma i att det borde vara mindre. Men om det är någon form av civil olydnad man vill ägna sig åt har jag ett förslag: skriv en insändare om att ni skattefuskar. Hur ska någon annars veta att ni tycker att skatten borde vara lägre? Och förstås – rösta på politiker som vill sänka skatten. Jag har inget emot att folk vill betala mindre skatt, men att rösta för ett bibehållet skattetryck samtidigt som man själv försöker komma undan är faktiskt rätt fräckt mot oss som betalar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s