Mer kollektivhus

Även Malin Krutmeijer har läst senaste numret av Neo och uppmärksammar bland annat mitt reportage i OBS! i P1. Hon läser in en vaksamhet inför ordet kollektiv. Det vet jag inte, snarare mot kollektivism i så fall. Jag har nog inte heller någon föreställning om vare sig vänsterfolk eller kollektivboende som särskilt konstiga. Jag har flera vänner som bor i kollektiv, som det brukar heta.

Men nu är det till att börja med en skillnad på kollektiv och kollektivhus där gemenskapen oftast begränsas till ett mer eller mindre frivilligt matlag. Dessutom finns det rätt många andra liberaler som är skeptiska mot olika former av kollektivt boende. Och det var främst dem jag vände mig till i reportaget.

Själv är jag övertygad om att kollektivhus är ett alldeles utmärkt sätt att både lösa livspussel och komma till rätta med ensamhet. Men när jag har pratat med vänner och bekanta inför reportaget har de flesta varit rätt skeptiska: ”Äsch, bo med en massa såna där kommunister som äter linser.”  En bild som f.ö. ordföranden i kollektivhusens intresseförening visserligen delvis bekräftar, nämligen att de hus som byggdes på 80-talet ofta var ganska ideologiskt inriktade, vilket även ledde till en hel del konflikter. (Samtidigt är det på ett sätt konstigt att det finns så mycket fördomar, väldigt många har erfarenheter av att bo i studentkorridor, vilket inte är helt olikt hur kollektivhus funkar.)

Den ideologiseringen tycks i betydligt mindre grad prägla dagens kollektivhus. Det var det jag ville lyfta fram. Kanske i förhoppningen att även Neos läsare ska upptäcka att det där med matlag inte är så dumt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s