Dags för fredspipa

Vad har en monarkist i tredelad kostym som tycker det var bättre förr gemensamt med en ateistisk, liberal som hävdar att allt blir bättre?

Det går att ägna nästan hur mycket tid som helst åt att strida om skillnaderna mellan liberalism och konservatism. Om varför vi inte är som de.

Tyvärr är det en debatt som ofta är ganska fruktlös. En mer konstruktiv approach vågade sig Fria moderata studentförbundets ordförande Petrus Boström på när jag hörde honom tala på Föreningen Heimdals midvinterblot i lördags.

För det som förenar – eller borde förena – är tron på civilsamhället. Att frivilliga gemenskaper är överlägsna de som uppstår av tvång. Vare sig vi vurmar för familjen, föreningen eller företaget. Eller något annat; det som kännetecknar det civila samhället är snarast dess mångfald.

I Sverige finns visserligen rätt goda formella förutsättningar för ett starkt civilsamhälle, inte minst tack vare en rad negativa fri- och rättigheter. Men i praktiken är den starka staten och omfattande offentliga sektorn något vi ständigt måste förhålla oss till och som minskar utrymmet för det civila samhället.

Resultatet är den svenska statsindividualismen där relationen stat-individ står i centrum. Och detta på bekostnad av de relationer vi har till familjen, fotbollstränaren, Gud, ICA-handlaren, facebookvännerna… ja, kort sagt alla de där som vi inte kommer i kontakt med via Socialnämnden, Försäkringskassan och Skatteverket.

Därför är höger-vänsterskalan i allra högsta grad relevant. Värnar vi den offentliga sektorn eller det civila samhället?

Det kan låta som en prosaisk slutsats, men låt oss först få ner skattetrycket till – tja, 25 procent? – så kan vi diskutera monarki, äktenskapslagstiftning, narkotika, prostitution och allt det där andra sedan.

Antingen är man höger eller vänster. Och både jämställdhetsbonus-liberaler och big government-conservatives befinner sig farligt nära gränsen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s