Bristen på privat vård ökar ojämlikheten

Moderaterna ska prata mindre om privat vård och mer om ojämlikheten i vården, vill Filippa Reinfeldt, ansvarig för partiets arbetsgrupp för sjukvården.

Men den motsättning hon målar upp är falsk. Fakta är detta: Sverige är ett av de OECD-länder som har mest ojämlik vård. Det innebär enkelt uttryckt att rika har bättre möjligheter att få den vård de behöver än fattiga.

Detta är ett misslyckande. Men inte för den privata vården – inslaget av privata försäkringar är i ett internationellt perspektiv lågt – utan för den svenska skattefinansierade sjukvården. Det är den som skapar ojämlikheten. Den planekonomi som råder inom vården skapar långa köer. I en jämförelse mellan 31 länder europeiska länder hamnar de svenska köerna på plats 30, endast Lettland har sämre tillgänglighet.

Och det är just den dåliga tillgängligheten som missgynnar svaga grupper. Välutbildade personer med goda kontakter känner inte sällan en läkare som kan skriva ut en remiss eller ett recept eller så har de möjligheten att prata sig förbi kön. De som inte har det får snällt vänta. Stefan Fölster menar till och med att det finns fog för att prata om en sjukvårdens underklass.

Ett ökat inslag av privat vård skulle kunna ändra på detta. Om produktionen i större utsträckning sker privat ökar konkurrensen och därmed produktiviteten, vilket skett till exempel i det holländska systemet. Och om mer av privat finansiering accepteras talar mycket för att vården totalt sett kommer att få mera pengar. Inte minst för att de personer som annars skulle ha pratat sig förbi kön istället köper en privat försäkring.

Ojämlikheten i vården är ett problem. Men vill moderaterna lösa det bör man tvärtom intressera sig mer för privata lösningar.

Något som faktiskt Filippa Reinfeldt också själv hävdade så sent som för ett år sedan:

”De stora problemen inom sjukvården är tillgängligheten och de långa köerna. Istället för att misstänkliggöra privata alternativ måste vi finna vägar för att se till att de kan avlasta den offentliga vården och fylla ut de brister som finns.”

Läs också mitt reportage i senaste numret av Neo, Brödköer där. Vårdköer här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s