Hellre kontanter än kontakter

Krönika, Sundsvalls tidning, februari 2009

stnulogo_107x72_jul1Kritikerna mot privata sjukvårdsförsäkringar menar att det minskar jämlikheten i vården. Men i själva verket är den svenska sjukvården redan väldigt ojämlik, till stor del beroende på långa köer vilket gör att människor väljer att utnyttja sina kontakter för att få vård snabbare. Den som har kontakter det vill säga. Den som vill ha en jämlik vård borde med andra ord oroa sig mer för köerna och kontakterna än för kontanterna.

Annonser

En reaktion på ”Hellre kontanter än kontakter

 1. Något som det väl går att ytterligare kritisera kritikerna av privata sjukvårdsförsäkringar för, är måhända att med (enbart) ett offentlig sjukvårdssystem får inte alla behövande vård ens när vårdresurserna räcker till.

  Jag tänker alltså på de fall när det beslutas – av någon enskild läkare eller nämnd – att en viss patient är ”för gammal” för en viss typ av operation etc., trots att vederbörande slitit livet igenom.
  Allt detta eftersom vederbörande har oturen att bo i ett land där privata lösningar av problem inom vård, skola och omsorg ses som någonting avskyvärt.

  En sådan människa, kommen en bit upp i livet och med ett akut behov av operation, hade nog varit oerhört glad om Sverige haft mer av näringslivslösningar inom sjukvården.
  Haft ett system där kontanter istället för kontakter avgjort vårdinsatsen.

  I själva verket rör denna problematik mer än någon tillfällig glädje eller sorg; den rör något fullkomligt livsavgörande.

  Mvh,
  Thomas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s