Värdeliberalismen och toleransen

Liberal är ett knepigt ord. Liksom även konservativ och kanske de flesta andra politiska etiketter. Nu dyker också ordet värdeliberal upp i debatten, ett begrepp som såvitt jag vet Per Ericson lanserade i sin skrift Leva fritt och leva väl. En liten, men både rolig och insiktfull bok som jag ofta får tillfälle att återvända till. När han pratar om värdeliberalism är det dock i en helt annan betydelse än när Roland Poirier Martinsson nu använder begreppet.

Ericson ansluter sig till en aristotelisk tradition där dygder är ett centralt begrepp. Ah, konservatism, tänker någon. Åh, Ayn Rand, tänker någon annan.

Men Ericson beskriver värdeliberalismen som ett metanormativt system, d.v.s. inte ett knippe normer i sig, utan en ram, inom vilken olika moraliska uppfattningar och praktiker kan växa fram och samsas. Där ryms en katolsk moraluppfattning som både Martinsson och senare Ericson kommit att omfatta. Men lika självklart andra sätt att leva.

Det som gör att jag själv tilltalas av denna värdeliberalism är just kombinationen av en stor politisk frihet och insikten om det civila samhällets värde och möjligheter.

Är detta konservatism eller liberalism? Som namnet antyder är det rent politiskt/ideologiskt en ganska radikal, liberal tanke. Men i praktiken kan den ta sig såväl konservativa som liberala uttryck – vad vi fyller den metanormativa ramen med är upp till oss själva. Bara den enskilde är en moralisk agent, som Ericson uttrycker. Med tillägget:

Men individualisten kan samtidigt se värdet av gemenskaper som begränsar den enskildes handlingsutrymme, och till och med värdet av att den enskilde följer, och förlitar sig på, andra auktoriteter vid sidan av det egna samvetet eller omdömet.

Det här är en liberalism som borde kunna omfattas av såväl Roland Poirier Martinsson, som många av hans kritiker.

Det som krävs av oss är tolerans gentemot dem som har andra övertygelser om det goda livet än oss själva. Vi behöver inte gilla grannens sätt att leva, men vi måste tolerera det. Vare sig han är konservativ filosof eller livsstilsliberal.

Annonser

En reaktion på ”Värdeliberalismen och toleransen

  1. Karoline skriver:

    Väldigt bra inlägg =)
    Håller helt och hållet med dig om ”Det som gör att jag själv tilltalas av denna värdeliberalism är just kombinationen av en stor politisk frihet och insikten om det civila samhällets värde och möjligheter.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s