Palin och Marit Paulsen – lika som bär?

(publicerat på heimdalbloggen.wordpress.com)

Finns det en svensk Sarah Palin? Och då menar jag inte i betydelsen, f.d. skönhetsmiss och supermamma som blir toppolitiker. Utan någon som har den där folkliga ryggradsreflexen att inte alltid tycka att politiker har rätt svar på alla problem. Eller så här: varför har vi ingen folklig, frihetlig politisk rörelse i Sverige med människor som helt enkelt vill leva sina liv ifred utan att klåfingriga politiker lägger sig i hela tiden?

Om detta resonerar jag i en krönika i Tidningen Ångermanland och Sundsvalls tidning: Sökes: en skoteråkande frihetshjälte.

”Visa mig den politiker som inte försöker upphöja sina egna värderingar om hur det goda livet ska levas till allmän lag. Jag bryr mig inte om ifall de är kvinnor eller män. Eller varifrån de kommer.

Men jag föreställer mig att den som kört skoter i flera mil med bruten arm, eller för den delen skjutit och flått en älg, har en slags förståelse för att det finns saker som politiker inte kan – eller bör – råda över.”

Se det som en efterlysning. Min mamma kommer med första bidraget:

”Vad sägs om Marit Paulsen. Hon kan nog flå älg och knåda pölsa och hennes Sture kan säkert åka tvärsöver Dalarna med brutna armar om det är det som gäller.”

Det ligger nog en hel del i det. Men är Marit Paulsen det närmaste en svensk Sarah Palin vi kommit? Eller finns det fler förslag?

Annonser

En reaktion på ”Palin och Marit Paulsen – lika som bär?

 1. Jag har nog inga förslag på vem som skulle vara en svensk Sarah Palin, men jag vet dock att jag gillar det amerikanska originalet i form av f d guvernör Palin.

  Denna kloka, inspirerande – och om uttrycket tillåts – ljuva dam torde ha mycket av sunt förnuft-tänkande att lära ut, inte bara till USAs Ivy-league elit inom politiken, media och förvaltningen, dessa självgoda öst- och västkustliberaler om uttrycket tolereras, utan till alla som vill lyssna. Inte minst de som verkar ha glömt att ett land knappast fungerar utan insatserna från mindre upphöjda individer i form av verklighetens folk, och den visdom denna del av befolkningen bär med sig.

  Palin torde även vara en inspiratör för alla som inte är fullt övertygade om att staten ska bistå med precis allt av välfärd i vår värld, utan att ansvaret för individers välfärdsskapande till en del nog måste tas av individer själva. I annat fall skulle sannolikt samhället vittra sönder, ty det lär vara få länder som har möjlighet att ordna precis allt av välfärd åt samtliga dess medborgare.
  En grundläggande social och materiell trygghet bör naturligtvis staten tillhandahålla, men det hela bör inte urarta i rena bidragsexcesser.

  Sarah Palin har såvitt jag förstår haft som ett av sina huvudbudskap att statens främsta uppgift är att skapa goda villkor för fria entreprenörer och företagare, och därefter låta den dynamiska marknaden sköta sig själv. Detta utan att hon förespråkar en ren nattväktarstat, om jag uppfattat henne rätt.
  Som ett stöd för att hon vill att samhället ska värna de som verkligen behöver hjälp, är ju att Palin ständigt försöker uppmärksamma familjer vars barn har speciella behov, och att dessa verkligen är värda mer stöd från samhället.

  Om det svenska centerpartiet hade stått fast vid att vara en landsbygdsorienterat parti, innehållande åtminstone vissa värde- och socialkonservativa värderingar, och Maud Olofsson skulle ha varit mer lik äldre center-hjältar som Torbjörn Fälldin och Olof Johansson, kanske det skulle ha funnits vissa likheter med Sarah Palin. Som det nu är, tror jag att fru Olofsson mest förknippas med storstadsvärderingar, stureplanscentern, och att centerpartiets saga på riskplanet därmed snart är all.

  För att återgå till Palin, hoppas jag i stort att en sådan frisk, anti-etablissemangsfläkt som hon efterhand kan få ökat stöd för sina värderingar, oavsett om hon framgent strävar efter politiska poster eller ej.

  Mvh,
  En stillsam tvilling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s