Europeisk fruktstund, nej tack!

(publicerat på heimdalbloggen.wordpress.com)
EU-kommissionen vill leka alla goda gåvors givare med skattebetalarnas pengar genom att ordna fruktstund för hela unionens barn. Som Ekot rapporterar:

EU-kommissionens motivering för frukt och grönsaker till barnen är att det är nyttigt, motverkar fetma, innebär att barnen blir piggare så att de blir bättre på att läsa läxor. Dessutom skulle ett antal nya jobb skapas. Till exempel så krävs det två tjänstemän i EU-kommissionen för att administrera utdelningen av de nyttiga produkterna.

Nya jobb (två tjänstemän – jippi!*), mindre fetma och bättre läxläsning. Vem skulle våga vara emot något sådant? Jo, dagens hjälte är jordbruksminister Eskil Erlandsson som ser till att Sverige, jämte Tjeckien, är det enda land som motsätter sig dumheterna. Och han vågar till och med säga att han är beredd att stå upp för principen skull, även om det innebär att Sverige inte får några fruktpengar från kommissionen. Det är strongt.

*Är det förresten inte dags att modifiera Hans Werthéns fras – att vi inte kan leva på att tvätta varandras skjortor är ju i tjänstesamhället ett sedan länge överspelat påstående. Däremot: vi kan inte leva på att behandla varandras blanketter. Två nya byråkrater är knappast att betrakta som ”nya jobb” i någon ekonomisk mening, snarare som en arbetsmarknadsåtgärd. Jag säger som det vänsterpartistiske kommunalrådet Stig Henriksson i Fagersta: Att finansiera offentliga jobb med offentliga jobb är som att försöka lyfta sig själv i håret.

Annonser

En reaktion på ”Europeisk fruktstund, nej tack!

  1. Starvid skriver:

    Titta gärna på förädlingsvärdet per arbetare i exportindustrin jämfört med i tjänstesektorn, jämför sen produktivitetsutvecklingen i de två sektorerna under de senaste säg 20 åren. Du kommet att bli överaskad, för att inte säga chockerad.

    Hans Werthén hade helt rätt: Vi kan inte leva på att tvätta varandras skjortor.

    Det är bara journalister, politiker och PR-konsulter som tror annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s